"ide egyszer el kell jönni!"

BDT World Tour

BDT World Tour

New York City, a Nagy Alma

2010. január 08. - Bandita6

Egy korábbi bejegyzésben már szerepelt röviden, honnan származik New York City neve, most fényt derítünk arra is, hogy honnan kapta becenevét. Azaz megpróbáljuk.

A Nagy Alma - The Big Apple

1. Egy metafora. Edward S. Martin 1909-es, A vándor New Yorkban c. kötete szerint "annak a fának, melynek gyökerei a Mississipi völgyében erednek, és ágai óceántól óceánig terjednek, New York a gyümölcse, ahol az emberek megélhetést, boldogulást, életet lelhetnek."

2. Lovi. "1924-ben egy újságíró, bizonyos John F. Fitzgerald új rovatot indított a New York Morning Herald című lapban, amelynek dolgozott. A rovat címe „Around the Big Apple” („A Nagy Almáért” vagy „A Nagy Alma körül”) volt, és elsősorban lóversennyel kapcsolatos cikkek jelentek meg benne. Fitzgerald elmondása szerint zsokéktól, fogathajtóktól hallotta a „Nagy Alma” kifejezést, mellyel a díjra utaltak, amit ezeken a versenyeken nyerni lehetett. Később a verseny helyszíne miatt a rovatcímben szereplő alma inkább a város, mint a díj megfelelőjévé vált. Az újságíró lakhelyét az utókor el is nevezte Big Apple Corner-nak (Nagy Alma Sarok), ezzel tisztelegve Fitzgerald, mint a város becenevének megalkotója előtt."

3. JAZZ. "Az 1930-as években a színesbőrű jazz-zenészek honosították meg az elnevezést. Az ő körükben élt a mondás, mely szerint „sok alma terem a siker fáján, de nagy alma csak egy van”. Minthogy igazán nagy sikert jelentett New Yorkban befutni jazz-muzsikusként, több forrás szerint ez tekinthető a név valódi eredetének."

4. Örömlányok. "A 19. század elején Marie Antoinette egyik kegyence, bizonyos Evelyn Claudine de Saint-Évremond Amerikába települt, és New Yorkban bordélyházat nyitott a Bond Str. 142. szám alatt. A ház még ma is áll. Szalonja nagy népszerűségnek örvendett, a város egyik emblematikus intézményévé vált. A hölgyet győzködték kuncsftjai, hogy amerikaiasítsa nevét Eve-re (Éva). Evelynnek tetszett az ötlet, elsősorban a bibliai vonatkozás miatt. Onnan kezdve gyakran hangoztatta, hogy az ő almái (mármint alkalmazottjai) a legellenállhatatlanabbak a városban. Az alma kifejezés lassanként a prostituáltak, a prostitúció és a bordélyházak szinonimájává vált. William Jennings Bryan, későbbi demokrata elnökjelölt 1892-es kampánybeszédében New Yorkot „a dekadens kapitalizmus fájának legocsmányabb rohadt almájaként” emlegette. Ezzel a politikai és szexuális korrupció tarthatatlanságára utalt, és sok szavazót állított maga mellé.

(forrás: National Geographic)

Neked melyik verzió tetszik a legjobban?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://worldtour.blog.hu/api/trackback/id/tr931657724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása