"ide egyszer el kell jönni!"

BDT World Tour

BDT World Tour

Neked milyen volt az első?

Mobiltelefonok a múltból (1. rész)

2014. július 30. - Bandita6

Már javában Mobil távközlés mellékszakirányra jártam a BME-n (2002-ben), amikor megvettem életem első mobilját. Pannonos volt, kártyás, ráadásul Beee-s. Most megtaláltam a jó öreg hwsw.hu-n a korabeli beharangozóját. Egy élmény volt csemegézni belőle!

panasonic-gd35-1.jpg

Mobiltelefon - ez a szó ma már szinte semmi különlegeset nem jelent. Pillanatok alatt hódította meg mindannyiunk szívét-életét (és pénztárcáját) ez a XX. századi csoda. Ma már elképzelni sem tudjuk mindennapjainkat nélküle, ma már annak is van, akinek tulajdonképpen semmi komoly szüksége sincsen rá; és a jót nagyon könnyű megszokni.

Persze az örök kérdés itt is, mint minden használati tárgynál, felmerül: milyet vegyek? Melyik az a modell, mely hozzám a legközelebb áll mind funkcionalitásban, mind külalakban. A gyártók/szolgáltatók ezt a kérdést folyamatosan nehezítik. A készülékek egyre kisebbek, szebbek, okosabbak, ráadásul egyre többen vannak: irtózatosan nehéz választani közülük.

Eddig a bevezető, de jöjjön néhány infó magáról a csodáról, a Panasonic GD35-ről!

Bár ez a telefon a Panasonic egyik legújabb terméke, kivételesen nem csúcsmodell. Sőt. Ez a telefon kifejezetten az alsó kategóriás ellenfeleket készül megtámadni felmenői jobb tulajdonságaival fűszerezve, és igen (feltételezhetően, hiszen ára jelenleg nem ismert) költséghatékonyan. [...] A telefon fekete, kék és fehér színekben lesz kapható. A kezünkbe kapva feltűnik igen kis súlya, rengeteg gombja, s igen méretes, 4x16 karakteres kijelzője.

Néhány a fontosabb jellemzőiből:

  • Súly: 109 gr (akkumulátorral együtt)
  • Akkumulátor: 3.6V 700mAh, Ni-MH
  • Méret: 120.5x46x20.5 mm
  • Töltési idő: kb. 3 óra
  • Készenléti idő: maximum 175 óra
  • Beszélgetési idő: maximum 6 óra
  • WAP 1.1 böngésző
  • T9 prediktív szövegbevitel (angol szótár)
  • Előre szerkesztett SMS üzenetek
  • Vibra hívásjelzés
  • Számhoz rendelhető egyedi hívásjelzés (5 db)
  • Számológép, Óra/ébresztő
  • Választható animáció (2 típus)
  • Játék (1 db)

panasonic-gd35-3.jpg

Fentiek alapján elmondható, hogy a mai kor, a megcélzott vevőkör igényeit bőven teljesítő, kifejezetten fiatalos stílusú telefont kaphatunk pénzünkért, ráadásul elég sok extrával felszerelve.

Sajnos a játékra és az animációkra nem tér ki a cikk, és nem is emlékszem már rájuk.

A Panasonic GD-35 menürendszerében nem fogunk eltévedni. Egyrészt könnyítik számunkra a helyzetet a négy irányba pöccenthető középső navigációs gombbal, mellyel fel és le nagyon könnyen mozoghatunk, másrészt a menüszerkezet is logikus, érthető felépítésű, nagyon könnyű eligazodni benne.

Ez tényleg így volt, utáltam más Nokiájában "turkálni".

A készülék telefonkönyve 200 számot képes eltárolni SIM-kártyánkon, saját, készülék-memória nem áll rendelkezésre. Egy névhez csak egy szám tartozhat, mely 60 számjegy hosszú is lehet. A név 16 karakter hosszú lehet maximum, mely a képernyő szélessége is egyben. Tehát egy sor, egy név, 4 név egyszerre, lapozhatóan. Jól áttekinthető, s az SMS írásához hasonlóan a keresett név első betűjére gyorsan rákereshetünk.

Az üzeneteinket a "@" gomb rövid megnyomásával érhetjük el. A fogadott és küldött üzenetek tárolására csupán 10 férőhely áll rendelkezésünkre, ez elég kevésnek tűnhet elsőre.

Szerencsére van egy hasznos tulajdonsága a készüléknek: képes legrégebbi - esetleg csakis olvasott - üzeneteinket kidobálni a telefonból, így egyetlen üzenetet sem fogunk elszalasztani. Kényelmes megoldás azoknak, akik nem szeretik törölgetni üzeneteiket. Animáció küldésére (a nyomtatott sajtóban megjelent hírekkel ellentétben) nincs lehetőség. Az elküldött üzenetekről kérhetünk opcionálisan visszaigazolást is.

Az órához ébresztő, riasztó funkció is tartozik, valamint egy nagyon hasznos szolgáltatás: be lehet állítani az automatikus ki- és bekapcsolódás idejét. Ezáltal az éjszakai órákra, vagy az általunk beállított időtartamra magától kikapcsolódik a telefon, majd újra be, de akár külön is használható a két időzítés. A bekapcsolás sajnos csak sima bekapcsolódást jelent, a PIN-kódot meg kell adnunk.

De szép idők voltak ezek! Azóta is hiányolom az "okos" telefonokból, hogy kikapcsolt állapotban is tudjanak ébreszteni. A fenének sem hiányzik, hogy éjjel is szinkronizáljanak...

panasonic-gd35-5.jpg

Nem ejtettem még szót a mintegy 20 beállított csengődallamról, melyeknek nagy része inkább csipogás. Saját dallam szerkesztésére sajnos nincs lehetőség. A telefonnak van egy diszkrét, rezgő üzemmódja is, mely egy gombnyomással elérhető. A kiválasztott dallam hangereje tág határok között állítható, de lehetőség van az egyre emelkedő beállításra is. A gombnyomások hangereje szintén beállítható.

Egyre emelkedő hangerő - halljátok, okostelefonok???

Az akkumulátor mintegy három óra alatt töltődik fel teljesen. Intenzíven használva nálam maximum 2 napig bírta egy töltéssel, de ilyen igénybevétel mellett még egy telefonom sem bírta tovább...normál, éjszaka is bekapcsolt üzem mellett mintegy 5 napot bírt ki. Szép teljesítmény.

Érdekes, innen még volt hova fejlődni, aztán visszajutottunk a naponta (többször) töltögetések korszakába...

Alapjaiban formálta át a Panasonic modelljeiről alkotott - eddig indokolatlanul negatív - véleményemet ez a kis telefon, s szerintem nagyon jó választás lehet azoknak, akiknek ennyi szolgáltatás elegendő. A megbízhatósággal ez alatt az egy hét alatt nem volt gond.

Én is szerettem! Jó volt újra találkozni Veled, GD35!!!

panasonic-gd35-2.jpg

(A képek forrása: oldmobil.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://worldtour.blog.hu/api/trackback/id/tr156560433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2014.07.30. 23:38:44

Haha, igen, ismerős. Nekem előtte egy G450-em volt, amit elloptak, majd a jó kis GD35-öst is, pedig tényleg jó ki volt találva, nem nagyon láttam azóta jobbat. A csengőhangok hangszínét sem igazán sikerült úgy belőni más telefonokban, mint ebben.

Az okostelefonok amúgy tényleg nem ébresztenek kikapcsolt állapotban? Eggyel több érv, hogy ne vegyek olyat.

Az egyik működő telefonom amúgy egy Samsung E2121, ami valószínűleg butább, mint a GD35 (2010-es modell amúgy). Telefonálásra jó, két hetente szoktam feltölteni az aksit, és már minimum 25x leejtettem, kutya baja.
www.telefonguru.hu/keszulekek/keszulek-guru_Samsung_E2121b.asp
süti beállítások módosítása