"ide egyszer el kell jönni!"

BDT World Tour

BDT World Tour

Maláj félsziget - 1. rész: Kérdések és válaszok

2012. október 14. - Bandita6

1. Miért pont Malajzia?

Ez egy igen jó kérdés, másfél hónappal az utazás előtt még én magam sem sejtettem, hogy itt fogunk kikötni. Az, hogy tengeren túl, egyértelmű volt, olyan célpontot kerestünk, ahová nem lehet csak úgy autóval vagy fapadossal átugrani egy hétvégére. Az első kiszemelt az USA volt: végig kocsival a 66-os úton, vagy legalább a keleti parton a Nagy Almától Miami strandjaiig, vagy valami hasonló. Aztán elindultunk Mexikó felé, míg végül olcsóbb, ázsiai célpontokat is keresni kezdtünk.

Szemeztünk Thaifölddel, Vietnammal (a Ha Long öböl okán), Malajzia pedig úgy került képbe, hogy mostanában több ismerősünk is járt erre, és mind egy szálig bátran ajánlották. A vége az lett, hogy lefoglaltuk augusztusban a repülőjegyeket úgy, hogy alig tudtunk valamit az országról. Annyit azonban sejtettünk, Kuala Lumpurból és Szingapúrból kiindulva, hogy a délkelet-ázsiai régió talán legtisztább, legfejlettebb országai felé vettük az irányt. (Japán és Dél-Korea más tészta, árban is.)

malaj001.jpg

2. Hogyan készültünk fel?

Ma már nem nehéz az internet előtt felkészülni egy utazásra, azonban az útikönyvek és útileírások továbbra is fontos szerepet töltenek be a tervezés során. A könyvesboltok polcai nem roskadoznak a maláj útikönyvektől (Figyelem! Piaci rés! És lesz még később is ilyen!), útibeszámolókból is csak egy érhető el: Joó András Malajzia - Borneó c. munkássága. A könyvet nem minősíteném, sok bosszantó dolgot találtam benne, de mégiscsak ez szolgáltatta az útvonalunkat meghatározó információk többségét. A pontosításra ott volt a Lonely Planet, amelyet sikerült elektronikus formában megszerezni, így a teljes kötet ott figyelt az okostelefonon, a fontosabb részek pedig nyomtatásban is megvoltak. Egy oldalra négy oldal nyomtatva, kétoldalasan - csak hogy spóroljunk a papírral, a hellyel, a súllyal.

A felkészülésben fontos szerep jutott a védőoltásoknak. Az oltóközpontban végül a Hepatitis, a hastífusz és tetanusz elleni szérumokat javallottak. Maláriára épp nincs oltás, tablettákat szedhettünk volna, de a doki szerint a félsziget egyáltalán nem voltunk veszélyeztetettek, így maradt a szúnyogriasztó spray.

malaj002.jpg

Az útvonalat, mint mondtam, a könyvek és a net alapján nagyjából belőttük, de csak 1-2 járatra foglaltunk előre jegyet, főleg az út elején és legvégén. A közepét meghagytuk szabadon, hogy a körülmények, az időjárás és a hangulatunk alakíthassák sorsunkat. Végül a legfőbb tényezőnek az bizonyult, hogy a legtöbb helyszínről csak reggel indultak járatok a következő állomáshelyünkre, így fájó szívvel, de ki kellett venni a programból a teaültetvényeiről elhíresült Cameron Highland-et. Ezt leszámítva minden a terv szerint alakult.

3. Milyen útvonalon haladtunk?

Távirati stílusban: Kuala Lumpurba érkezett a gépünk, innen másnap reggel Szingapúrba buszoztunk. Két ott töltött éjszaka után a harmadikat átvonatoztuk, így érkeztünk meg Jerantutba. Innen rövid buszos transzfert követően behajóztunk a Taman Negara nemzeti parkba. Itt is kettőt aludtunk, majd Jerantuton és Kuala Lumpuron keresztül átbuszoztunk Penang szigetére, Georgetown-ba. Itt is 2 éjszaka, majd hajóval irány Langkawi szigete, ez már Malajzia északnyugati csücskénél van. Itt négyet éjszakáztunk, majd visszarepültünk Kuala Lumpurba, ahol volt még másfél napunk a hazaindulás előtt.

malaj003.jpg

Az igazi az lett volna, ha átrepülünk Borneó szigetére is, de ahhoz még egy hét kellett volna, így is elég feszített volt a program. Legközelebb majd erre a régióra koncentrálunk!

4. Miket tapasztaltunk?

Tulajdonképpen csak pozitív tapasztalatokkal tértünk haza: alapvetően rendezett, többnyire tiszta minden, az ételek nagyon ízletesek és változatosak, az emberek pedig roppant kedvesek. Rámosolyognak a fehér ember fiára, messziről köszönnek, integetnek, stressznek nyoma sincsen. Persze hozzá kell szokni néhány helyi sajátossághoz, például hogy a busz nem menetrend szerint indul, hanem ha (nagyjából) megtelik, de ezekkel mind együtt lehet élni.

malaj004.jpg

Szingapúr persze egy kicsit más, ott minden vegytiszta, és óramű-pontosságú. A tisztaságra például annyira adnak, hogy rágógumit nem lehet bevinni az országba, és természetesen venni sem lehet.

5. Javasoljuk-e?

Abszolut! Ezzel az egy szóval el lehetne intézni a dolgot. Kicsit azért tartottam az úttól, hiszen eddig teljesen ismeretlen területre tévedtünk, de bebizonyosodott, hogy saját magunk is képesek voltunk egy ekkora körutat több ezer kilométer távolságból megszervezni. Kiérve pedig azt tapasztaltuk, hogy minden működik, mindenhol beszélik az angolt, így sehol nem voltunk elveszve, ha pedig segítségre szorultunk, mindig akadt készséges partner. Szóval akinek tetszik a környék, bátran vágjon neki: pakoljon 1-2 váltás ruhát, egy papucsot és fürdőruhát a hátizsákjába, és indulhat is!

malaj005.jpg

6. Mennyibe is került az út?

Már a kiutazás előtt is többen kérdezték, kiszámoltuk-e, mennyiből fogunk kijönni. Nos, a válasz: nem. Arra törekedtünk, hogy minél olcsóbb legyen az út, bevállaltunk 4-8 ágyas "tömegszállásokat" is, Szingapúrban és Kuala Lumpurban pedig CouchSurfing-gel próbálkoztunk. Ennek lényege, hogy helyiek internetes bejelentkezés alapján vendégül látnak világutazókat a saját lakásukban, gyakorlatilag ingyen, hogy megismerkedhessenek más kultúrákkal, nézetekkel, stb. Ezen is sokat spóroltunk, még úgy is, hogy vendéglátóinknak apró ajándékokkal kedveskedtünk (jelen esetben Rubik-kockákkal).

malaj006.jpg

De hogy pontos képet kapjunk a költségekről, a két hét alatt végig jegyzeteltem, hogy mire mennyi forintot, ringgitet, dollárt költöttünk. Íme egy rövid összesítés:

- Repülőjegy: 215.000 Ft
- Biztosítás: 8.000 Ft
- Oltások: 18.000 Ft
- Étkezés: 33.640 Ft
- Közlekedés: 44.397 Ft
- Szállás: 18.250 Ft (!!!)
- Szabadidős tevékenységek: 27.493 Ft
- Ajándék: 8.300 Ft

Az árak persze tájékoztató jellegűek, de a teljes összeg így is 380.000 Ft körülre jött ki, ami egy két hetes, ázsiai nyaralás esetén nem is olyan rossz büdzsé!

7. Mi tetszett a legjobban?

Csak egy rövid lista, egyáltalán nem sorrendben, arról a 8 dologról, ami a leginkább emlékezetes marad számomra:

- Az utcai kifőzdék hangulata és ízei.
- A Universal Studios "kalandparkja" Szingapúrban, azon belül is a Transformers hullámvasút - 3D mozi kombinációja.
- A Marina Bay öböl Szingapúrban, a Marina Bay Sands hotel kilátóteraszával és az esti fényjátékokkal.
- A Petronas tornyok éjszakai díszkivilágításban pompázva, Kuala Lumpurban.
- A hajóút a Taman Negara nemzeti parkba.
- "Island hopping" hajós kirándulás Langkawi szigetei között
- A langkawi naplemente
- A SkyBridge Langkawi szigetén

malaj007.jpg

Mindezekről hamarosan részletesebb beszámolókkal jelentkezem.

Addig is, néhány fotó az útról IDE KATTINTVA megtekinthető!

A bejegyzés trackback címe:

https://worldtour.blog.hu/api/trackback/id/tr124848205

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: relojes mujer marcas 2017.11.02. 16:14:12

Loom to play in Budapest - tangerinedream.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása