"ide egyszer el kell jönni!"

BDT World Tour

OMV Erlebnisradweg - Az eddigi utolsó Dróthuszár-túrám

2020. május 10. - Bandita6

2019 nem túl szerencsés év volt kerékpártúrák szempontjából. Szinte pontosan két éve, 2018-ban voltam utoljára tekerni a Dróthuszárokkal, 2019-ben egyetlen úton sem tudtam részt venni. Ennyi idő távlatából megkísérlem felidézni a 2018 tavaszán történteket.

Túránk kiindulópontja a vasútállomás volt az osztrák-magyar határhoz közeli Gänserndorf településen. Legnagyobb nevezetessége talán az 1972-ben nyílt szafaripark, én legalábbis úgy emlékszem, gyerekkoromban sokan meséltek egy osztrák, határ közeli parkról, feltehetőleg ez volt az. Azonban 2004-ben bezárt, így itt értelemszerűen nem sokat időztünk.

Reggel kilenckor nyeregbe pattantunk, és nem is a városka központja, hanem a szomszédos Dörfles falu felé indultunk. A vasútállomás parkolója remek kiindulóhely volt, akadt hely bőven, és láthatólag sokan ingáznak kerékpárral otthonuk és az állomás között is. A kerékpárutak is jól kitáblázottak (mint úgy általában Ausztriában mindenütt), és mivel a környék Ausztria egyik jelentős borvidéke is, így nem meglepő módon a bringautak fedőneveiben is egy-egy szőlőfajta köszön vissza.

Dörfles (3 km) felé a Traminer úton indultunk. A szőlőtőkék mellett olajfúró kutak látványában sem fukarkodtunk, talán nem véletlen, hogy az "élményút" (Erlebnisradweg) is az osztrák olajipari óriás (OMV) támogatásával lett kijelölve.

A következő falu, Prottes (6 km) már igazán emlékezetes: a települést átszelő főút mentén végig az olajkitermelés tárgyi emlékei kerültek kiállításra. A falu végén a helyi népi zenekart is megcsodálhattuk, amint egy traktor utánfutójáról zenélve tartott ébresztőt a későn kelőknek.

Prottest elhagyva keskeny, de jó minőségű utakon kanyarogtunk olajkutak és virágos mezők között. Matzen (12 km) előtt nem várt izgalmak adódtak: teljes útzár miatt eltereltek bennünket. Néhány száz méter tekerés után azonban megnéztük a térképet, és egyértelművé vált, hogy a kerülőút bringával irreálisan hosszú lenne. Így hát visszafordultunk, és óvatosan elgurultunk az útzár mellett. Az első kanyar után tűzoltóautókat és egy árokba borult, összetört autót láttunk. Csak az volt gyanús, hogy mindenki feltűnően nyugodtan viselkedett. Mint kiderült, mentési gyakorlatról volt szó, így szépen elengedtek minket, mi pedig folytathattuk utunkat Hohenruppersdorf (22 km) felé.

A falu közepén fogyasztottuk el korai ebédünket, majd a környék szőlőültetvényei között folytattuk a tekergést. A következő település, amelyet érintettünk, Bad Pirawarth (28 km) volt, az út megkerülte a helyi nevezetességet, a gyógyfürdőt. Gyakorlatilag itt fordultunk vissza délnek, a Weidenbach patak völgyében (Weidenbachtal) egy gyér forgalmú vasútvonallal párhuzamosan tekertünk tovább Groß-Schweinbarth (33 km) felé. A völgyben már kevésbé volt látványos az út, mint idefelé, ezért gyorsan gyűjtöttük a kilométereket.

Auerstal települést (40 km) elhagyva már ismét az oljakutak uralták a látképet. Talán itt volt az egyetlen olyan pont, ahol nem volt egyértelmű, merre vezet a kijelölt kerékpárút vissza Gänserndorfba, de mivel minden párhuzamos út oda tartott, így nagyot nem lehetett tévedni. Hamar célba is értünk, délután kettőkor már hazafelé vettük az irányt.

Egy jó ebéd azért hiányzott, így a napunkat Marchegg határában, az Am Meisterberg 12, 2294 Marchegg cím alatt található, a Google térképén csak "Restaurant"-ként szereplő étteremben koronáztuk meg egy jó bécsi szelet - krumplisali kombóval. A pincérünk külön fénypont volt: szlovákiai magyarként gyakorlatilag mindenkivel szót értett, és láthatóan élvezte is a társaságunkat.

Innen már csak jó 2 és fél órányi autózás várt ránk Budapestig.

 

Motiváció

Mi van, ha a világ megváltoztatása csupán a jelenlétet jelenti? Hogy itt vagyunk, akárhányszor is mondják, hogy nem tartozunk ide? Hogy igazak maradunk, noha hamisnak kell tettetnünk magunkat? Hogy akkor is hiszünk magunkban, mikor azt mondják, túlságosan különbözünk. És ha kitartunk emellett, ha nem moccanunk és nem engedünk, ha elég ideig kitartunk, akkor talán... a környező világ kénytelen lesz megváltozni.

(Mr. Robot, S04E13)

Hasznos holmik nyaraláshoz

Nem egy világmegváltó lista, high-tech vagy gagyi aliexpresses cuccokkal, inkább néhány olyan dolgot próbáltam összeszedni, amelyek gyakran, vagy mindig kimaradnak a holmik közül, még akkor is, ha lista alapján pakolunk. Vegyük tehát "kiegészítő listának" az alábbi felsorolást!

1. Felespohár

Létezik utazós kivitelben, hasznos kiegészítője a laposüvegnek, de önmagában is fontos szereplője lehet egy italozós estének. Az apartmanokban általában vannak vizes-üdítős-sörös poharak,amiből bort vagy koktélt is lehet fogyasztani, de a röviditalozáshoz nem igazán jelentenek alternatívát.

2. SD kártya - USB átalakító

Egyre több szálláshelyen cserélik le a régi pöttöm képcsöves tévéket modern okostévékre, amelyeknek az USB csatlakozóján keresztül könnyedén nézhetjük az otthonról hozott filmeket (meséket). Ha nem másoljuk ki őket külön pendrive-ra, csak a telefon vagy a tablet memóriakártyáján vannak meg, jól jöhet egy átalakító. (Lehet, hogy egy SD kártya-adapterre is szükségünk lesz, ha microSD kártya van a készülékünkben!)

3. Szárítókötél

Régi kempinges tapasztalat, hogy szárítókötélre bizony sokszor szükség lehet. Az utóbbi időkben, a kempingek mobilházaiban mindig találtunk ruhaszárítót, ennek ellenére nem árt felkészülten érkezni.

Folyt. köv.

Otthonunk

A mormonok szerint az ideális otthon:

„Otthonaink nem csupán menedékhelyek; olyan helyeknek is kell lenniük, ahol Isten Lelke lakozhat, ahol a viharok megtorpannak az ajtónál, ahol szeretet uralkodik és béke honol. A világ olykor ijesztő helynek tűnhet. A társadalom erkölcsi szőttese riasztó gyorsasággal kezd elkopni.” 

(Thomas S. Monson, elnök)

(inspiráció: Eurosport, Utahi körverseny)

18utahstage50524_670.jpg

Egy kép, egy történet

img_0264.jpg

A képen - bármennyire is meglepő - gyros látható. Egy igazi klasszikus kiflis gyros. Ennek a tradicionális oszmán-görög húsételnek a nyíregyházi reinkarnációjáról még a StreetKitchen is megemlékezik, igaz ott egytálétel formában szerepel.

Én viszont ebben a formában találkoztam vele, nem is egyszer. Elsőre hitetlenkedve fogadtam, később kötelező fogássá vált nyírségi látogatásaim során. Bár egyszer bepróbálkoztunk, hogy pitában kérjük a gyrost, de a hűtőben csak egy szem bezöldült batyu volt, úgyhogy maradt a kifli.

Nem sokkal később Budapesten, egy csütörtök esti buliban összefutottam egy volt általános iskolás osztálytársammal és egy egy barátnőjével, akik céges buliban voltak. Hazafelé - mivel éhesek voltak - elkísértem őket egy gyrososhoz, és rendeltem. A barátnő meglepetten felkiáltott a pita láttán, hogy "itt ilyenbe adják a gyrost???" Mire én:

- Te nyíregyházi vagy?

Persze meglepődött, hogy honnan találtam ki... 

Bakancslista: Euroliga meccs Belgrádban

Ezt a bejegyzést az inspirálta, hogy meg kellene nézni Hanga Ádám Barcelonáját egy Euroliga-meccsen. Erre a legközelebb Belgrádban lenne lehetőség, ha jövőre is indul a Barca és a Crvena Zvezda is az Euroligában.

Belgrádról sajnos eléggé hiányosak az ismereteim, de a Lakáskultúra 2018. márciusi számában felbukkant egy ajánló. Kezdésnek kijegyzetelem abból a tippeket, aztán majd igény szerint bővítem ill. alakítom a listát. Persze minden tippet szívesen fogadok!

Látnivaló:

 • belgrádi vár, Zindan kapu
 • kilátás a régi várfalról a Dunára
 • Szent Száva templom
 • Knez Miailova sétálóutca
 • Skadarlija sétálóutca
 • Gardos-torony
 • Nikola Tesla múzeum

Természet:

 • Kalemegdan várpark
 • Kosutnjak parkerdő
 • Ada Ciganlija sziget

Gasztro:

 • Stara Hercegovina
 • Kosmaj
 • Lovac

Bakancslista: A következő ajkai tekergés

Eddigi Ajka környéki bringázásaim központjában mindig a Somló és a Kab-hegy álltak. Jövőre ez utóbbihoz egy Dróthuszár túra keretében is lehetőség lesz visszatérni, az alábbiakban viszont összeállítok és bemutatok egy újabb túratervet, amelyben egy kicsit messzebb, egészen a Ság-hegyig merészkedek Ajkától. Ráadásul vonattal indulok, hogy az elején egy kis időt spóroljak, hogy minden látnivalóra legyen idő.

A főbb, betervezett megállóhelyek:

 • A kiinduló állomás: Boba
 • Celldömölk, bencés apátság romjai (12,3 km)
 • Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont (16,2 km)
 • Sághegy Fogadó (17,1 km), innen kitérő a tanösvényhez és a Sághegy Múzeumhoz
  • esetleg nagyobb gyalogos kiérő a Trianoni kereszt érintésével a Ság csúcsáig a sárga háromszög úton
  • majd vissza az S+ és S jelzések mentén, az alábbi térkép szerint:

saghegy2b.gif

Innen pedig nem marad más hátra, mint a Somló felé visszatekerni Ajkára, a Nagypirit (32,1 km), Somlószőlős (50,1 km), Kolontár (67,5) útvonalon. A túra vége így nagyjából 76,5 km.

Spórolhatunk 3 km-t, ha Noszlop felé jutunk el Ajkára, ez azonban talán kevésbé látványos útvonal:

Kilátók Veszprémtől Bándig

A Dróthuszárok erre az évre szögre akasztották kerékpárjaikat, leporolták túrabakancsaikat és két lábon vágtak neki újra az országnak. Aktuális túrájuk Veszprémből indult, Bándon ért véget, majd - az eredeti tervek szerint - busszal jutottak vissza a királynék városába. Ebbe a túrába csatlakoztunk be mi is, egy kis csavarral: mivel Ajka felől érkeztünk, így Bándon tettük le a kocsit, és bebuszoztunk Veszprémbe, megspórolva ezzel a délutáni kanyart.

img_1273.JPG

A találkozó az Állatkert parkolójában volt 8:45-kor, így mire mi a Színháztól egy McDonald's-os kitérővel megérkeztünk a starthelyre, bő 2 kilométer már volt a lábunkban. Az Endomondót a mekizés után indítottam, így "hivatalosan" 1,9 km volt a bemelegítés.

A parkolóban nem sokat időztünk, hiszen mindenki pontosan érkezett, így a piros jelzés mentén el is indultunk a Gulya-dombra. A Laczkó Dezső forrás hűsítő vizét nem sokan kóstoltuk meg az alig 10 fokos időben, a 8-as főúton átkelve a Csatárhegy felé vettük az irányt. Egy rövid szakaszon eltértünk a jelölt úttól, így az Ördögrágta-követ nem tudtuk szemrevételezni. A Csatárhegy lábához közeledve esni kezdett az eső. Nem durván, inkább csak kellemetlen volt, ahogy az apró cseppeket fújta az arcunkba a szél, de nem áztunk bőrig. A Csatárhegyi kilátó fedezékében fogyasztottuk el tízórainkat, a torony tetejéből nem igazán lehetett élvezni a panorámát.

img_1288.JPG

A hegyre vezető út érdekessége volt a kápolna, valamint egy kőre festett turistajel, amelyre filctollal írtak motiváló üzenetet:

"Mindegy, hogy merre tartasz, csak mindig haladj!"

Utunkat a 8-as főút zaja aláfestő zeneként kísérte végig. A Csatárhegyről leereszkedve a Séd duzzasztóig volt talán egy kicsit nyugodtabb az út, a dombok fedezékében. Az ereszkedés a vizes avaron elég nehézkes volt, de legalább az eső elállt menet közben. A Séd duzzasztó valójában egy beton vízlépcső, két lépésben három méteres eséssel. Valaha malom tartozhatott hozzá.

A Malom-hegyet és a Vár-hegyet megkerülve jutottunk el a Miklós Pál-hegy lábáig. Egy tanösvény indult jobbra a hegytetőn álló kilátóig, de mi ezt a visszaútra tartogattuk, ezért balra, a piros háromszög jelzés mentén indultunk tovább. Félig megkerültük a hegyet, majd elindult a kaptató felfelé. 270 méterről másztunk fel közel 450 méteres magasságba. Voltak elég meredek szakaszok is, így nagyon megörültünk a 2015-ben átadott Majer Antal kilátó látványának.

img_1302b.jpg

A kilátó töve ismét frissítőállomást jelentett. A 22 méteres torony tetején elég erős volt a szél, így nem sokat időztünk ott, de legalább az eső nem nehezítette az életünket. Lefelé a már említett Tiszafás tanösvényen jöttünk, amelyen még a felfelé vezető útnál is meredekebb szakaszokba botlottunk.

"A Szentgáli Tiszafás legkönnyebben Bánd felől közelíthető meg, de Szentgálról is elérhető kb. 4 km hosszú földúton. A 213 hektár területű erdő óriási génrezervációs értékkel bír. Az országos jelentőségű természetvédelmi területből 173 hektár bekerített. A tiszafást a piros jelzésű turistaút tárja fel, amelyről az 1951 óta védett sajátos őshonos erdőtársulás, a bakonyi tiszafás bükkös figyelhető meg. (forrás: VERGA Zrt.)"

A túra utolsó látványossága a bándi Essegvár volt. Pontosabban annak romjai, melynek alapjait a kutatások szerint 1270 körül rakták le. A várnál egy 2012-es kerékpártúra alkalmával hosszabban időztünk, most a szeles idő miatt hamar távoztunk. A várdombról amúgy pazar kilátás nyílik Bándra és környékére, ki is szemeltük túránk végállomását, a Kakukk vendéglőt.

Itt ért véget bruttó 19 kilométeres gyalogtúránk. Az útvonal:

Végül néhány további fotó:

 

És maga az út:

Bakancslista: Oslo-Bergen vonattal és hajóval

"Bakancslista" sorozatomban olyan túrák, körutazások szerepelnek, amelyeket egyszer jó lenne végigjárni. Vagy a hogy a blog mottója - Cooper után szabadon - mondja: "ide egyszer el kell jönni!"

Bergen Railway

Az Oslo-Bergen útvonalat már sikerült egyszer oda-vissza bejárnom vonattal, egyik irányban nappal, másik irányban éjjel (megspórolva egy méregdrága norvég éjszaka árát). A látvány már akkor bebizonyította, hogy az útvonalnak helye van a világ leglátványosabbnak tartott vasúti útvonalai között. Legyen elég annyi, hogy a két tengerparti város közti 496 km-es távot 7 óra alatt teszi meg a vonat, és ezalatt felmászik 1237 méter magasra, ezzel kivívja az Európa legmagasabbra jutó vasúti "fővonalának" járó büszke címet. Ha ennyi mégsem lenne elég, íme egy rövid videó az útról:

Az utat Bergen felé meg lehet bolondítani azzal, hogy Myrdalnál leszállunk a vonatról, átszállunk a Flåm Railway-nek nevezett vonalra.

Flåm

A vonal 20,2 km-es, de ez alatt 863 méter szintkülönbséget küzd le, így rengeteg látványosságot ígér, amíg megérkezik a Sognefjordhoz. Adja magát az ötlet, hogy innen hajóval induljunk tovább Bergenbe!

Sognefjord

A Fjordok Királya a leghosszabb és a szárazföldbe legmélyebben behatoló fjord Norvégiában. A Norled hajói a fjordot járják végig, május elejétől szeptember végéig üzemelő viszonylatukkal 5 óra 25 perc alatt eljuthatunk Bergenbe.

Ezen a helyen Bergenről sem írnék sokat, beszéljenek ismét a képek!

Árlista

Végezetül jöjjenek az árak, amik tekintve, hogy Norvégiáról van szó, egyáltalán nem elhanyagolhatók! (2017. október 8-án, 33 Ft-os középárfolyammal számolva)

Megnevezés Felnőtt Gyerek Megjegyzés
Norvegian Airlines: Budapest - Oslo 68 EUR-tól / 21.080 Ft 2018. májusra, 1 út
Bergen Railway: Oslo - Myrdal 750 NOK / 24.750 Ft 375 NOK / 12.375 Ft 4 év alatt ingyenes
Flåmsbana: Myrdal - Flåm 360 NOK / 11.880 Ft 180 NOK / 5.940 Ft 4 év alatt ingyenes
Hajó (Norled): Flåm - Bergen 820 NOK / 27.060 Ft 415 NOK / 13.695 Ft 4 év alatt ingyenes
Norvegian Airlines: Bergen - Budapest 180 EUR / 55.800 Ft 2018. májusra, 1 út

 

Az út eddig sem olcsó, de akinek a pénztárcája és az ideje engedi, az például a Hurtigrutennel elindulhat északra, hajóval felfedezni Norvégia partvidékét és szigetvilágát.

lofoten_s.jpg

Szezonzáró szezonnyitó kerékpártúra a Mátrában

A sors úgy hozta, hogy majdnem kihagytam két teljes Dróthuszáros bringatúra-szezont. Legutóbb a 2015-ös szezonnyitón tekertem együtt Gáborékkal, 2016-ban pedig hiába neveztem be két túrára is, mindegyik elmaradt a rossz időjárás miatt. Ezúttal azonban szerencsém volt, és annak ellenére, hogy becsekkoltam a szezonzáró Mátra-túrára, kitűnő idő volt a tekeréshez, így még időben megnyithattam saját 2017-es túraszezonomat!

Mielőtt útnak indultam, itthon megkaptam a féltő jótanácsot, hogy vigyázzak magamra, hiszen már olyan régen bringáztam utoljára... De hát ez olyan mint a biciklizés: nem lehet elfelejteni!

A túra útvonala szinte teljes egészében megegyezett a 2012-es Mátra-túra útvonalával, amelyen a jelenlegi csapatból csak Gábor és jómagam vett részt. Akkori beszámolómat nem olvastam újra, de mivel az út bizonyos szakaszát Cooperrel is bejártuk bő két éve, így gyorsan előjöttek az emlékek az ismerős szakaszokról.

Most is, mint egykoron, a parádsasvári parkolóból indultunk, a palóc piacra készülődő árusok bódéi mellé leparkolt autóinktól. A tízórai pihenő a Gombás tónál volt, úgy rémlik, a pihenőpark gondozottabb, mint legutóbbi látogatásunkkor volt, igazi gyöngyszem. Bátran ajánlott pihenőhely az arra túrázók számára. Gábor szintrajza szerint az első 8 km alatt emelkedtünk közel 200 méter szintet, de majdnem ugyanennyit el is veszítettünk a rendkívül rossz minőségű úton való száguldás során, így 350 méterről kezdhettük meg a mászást Galyatetőre, 900 méter fölé.

dsc09821.jpg

Mátraalmásig csak 5,5 km az út, viszont az már folyamatos kaptató, pocsék minőségű országúton. Itt volt lehetőségem kipróbálni Gábor elektromos bringáját, és hát mit is mondjak, nagyon simán döbbenetes előnyre tettem szert a többiek előtt. Már-már sokkoló élmény volt, elképesztő, mire képes ez a technika, remélem rohamosan át fog csúszni a megfizethető kategóriába!

Mátraalmás központja még mindig kellemes pihenőhely, most azonban nem igazán tudtuk birtokba venni, mert éppen festették a közterület bútorzatát, így rövid frissítés után kezdtük meg a 8 km-es kaptatót a Rudolf tanya felé. Az út nem vészes, de folyamatosan emelkedik, megtalálva saját tempónkat egészen jól teljesíthető. Elérve az országutat, jobb minőségű aszfalton emelkedtünk tovább Galyatető felé, ezúttal azonban nem kanyarodtunk fel a kilátóhoz és a büfésorhoz. A "tetőn" bevártuk egymást, majd leszáguldottunk a mátraszentistváni elágazásig (25. km), és az ottani pihenőparkban ebédeltünk meg.

dsc09829.jpg

A fák alól kibújva a napon melegedtünk egy kicsit, majd beöltöztünk a guruláshoz. A Szénégetők (30. km) felé vezető erdei úton haladtunk tovább, a 10 kilométeres lejtmenet féltávjánál megálltunk egy csapatfotóra. Az út Mátraháza alatt éri el a főutat, hogy onnan ne kelljen újabb emelkedőt leküzdeni, a zöld kereszt turistaútra ráfordulva áttoltuk egy járhatatlan szakaszon és egy kellemesnek nem nevezhető dombon a bringákat, hogy már csak 7 km száguldás várjon ránk a felújított, pazar minőségű aszfalton.

dsc09869_small.jpg

A parkolóba visszatérve (43. km) még tartott a palóc piac, így be tudtunk vásárolni kitűnő kézműves Palóc sörökből is. Megéreztem a kihagyást: hazafelé a kocsiban alig bírtam ébren maradni, de ennek ellenére megérte: remek kis túra volt! Jöhet a 2018-as szezon!

dsc09860.jpg