"ide egyszer el kell jönni!"

BDT World Tour

BDT World Tour

Somló - ködbe veszve

2011. december 21. - Bandita6

A Somló mintapéldája annak, amit nemes egyszerűséggel tanúhegynek hívunk. Vulkanikus eredetű bazalttömb, mely sokkal jobban ellenállt az időjárás viszontagságainak, mint az őt egykoron körülölelő Pannóniai-tó laza, cementálatlan üledéke, így a környék talaját erózió koptatta, a Somló viszont a környék felszínének eredeti magasságáról tanúskodik. Egészen pontosan 431 méterről.

Ha feltenném a keresztkérdést, mire hasonlít leginkább a Somló, a nagy többség valószínűleg a Kis herceg elefántot nyelt kígyóját idézné fel, mi azonban "Papa kalapjának" hívtuk. Az elmúlt évtizedekben számtalanszor ingáztunk Fehérvár és a nagyszülők közt a 8-as főúton, és Veszprém után már mindig azt vártuk, mikor bukkan fel a Papa kalapja. Aztán később az elhatározás is megszületett, hogy egyszer bizony megállunk és felmászunk rá - de erre 31 év alatt egyszer sem került sor.

December elején aztán eljött a nagy nap. Timivel és Csillával rávettük magunkat, hogy a rossz idő ellenére is nekivágjunk az útnak. Odafele még az eső is esett, de mire a hegy lábát elértük, a csapadék elállt, és szürreális ködös táj fogadott minket. Igazi horrorfilmbe illő hangulat volt, ezt próbáltam kicsit visszaadni az alábbi kisfilmben is. Jó szórakozást!

SOMLÓ (Ködbe veszve) from Bandita on Vimeo.

 

süti beállítások módosítása