"ide egyszer el kell jönni!"

BDT World Tour

BDT World Tour

NON STOP 60 történelem

2015. december 22. - Bandita6

A Guinness Rekordok Könyve szerint a maratoni kosárlabdázás rekordját jelenleg két 12 fős Fülöp-szigeteki csapat tartja: 120 órán, 1 percen és 7 másodpercen keresztül játszottak egymás ellen, a végeredmény pedig meglepően szoros, 16.783 – 16.732 lett.

1997-ben, amikor először megfordult a fejünkben, hogy maratoni kosárlabda mérkőzést kellene szerveznünk, még nem volt ilyen egyszerű felkutatni az interneten a megfelelő és hiteles adatokat. De elsőre nem is a rekorddal törődtünk: annyit tudtunk, hogy két évvel korábban iskolánk, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium lelkes diákjai kerek 60 órán keresztül fociztak egymás ellen. A sportág és az időtartam tehát adott volt, már csak a lebonyolítási rendet kellett kitalálni, és kezdődhetett a toborzás!

Tovább

Hibrid sajttorta

Annyiszor kutattam már a levelezésem archívumában ezt a receptet, hogy itt az ideje, hogy egy könnyebben hozzáférhető helyen is publikáljam. Egy egyszerű, gyümölcsös sajttorta-receptről van szó, ami azért hibrid, mert az alapot és a krémet két külön receptből loptam (forrásmegjelölés alant).

Következzen hát a tuti cheesecake recept!

Hozzávalók:

  • 1 csomag zabos keksz (készíthetjük sima háztartási kekszből is, de a rostos jobb) (20-25 dkg) - én 1 csomag Győrit szoktam felaprítani
  • 7-8 dkg vaj
  • 1 marék málna (vagy bármilyen gyümölcs, fagyasztott is jó, felolvasztva)
  • 225 g Philadelphia krémsajt (2 doboz)
  • 75 g cukor
  • fél kk vaníliaaroma
  • 2 tojás
  • 1 lime reszelt héja (de óvatosabbaknak elég lesz fél lime reszelt héja is) - ezt én mindig elfelejtem

Továbbá: olaj; sütőpapír; kerek, kapcsos tortaforma.

Elkészítése:

A sütőt kapcsoljuk be 160 fokra (gázsütőnél 3-as fokozat). Egy 22 cm átmérőjű (IKEA...) kapcsos, kerek tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. (A forma aljára helyezzünk egy sütőpapír darabot, és így kapcsoljuk rá a forma oldalát.) Vágjunk a forma magasságával megegyező szélességű sütőpapírcsíkokat, és a forma oldalát ezzel tapasszuk be (előtte olajozzuk/vajazzuk be, hogy a papírszalag odatapadjon).

A kekszeket aprítógépben vagy egy zacskóban nyújtófa vagy klopfoló segítségével törjük apró morzsásra. Keverjük össze az olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk egyenletes rétegben a tortaforma aljába.

Rászórjuk a gyümölcsöt.

A tojásokat, a krémsajtot, a cukrot és a vaníliakivonatot habverővel habosra keverjük, belereszeljük a lime héját, a formába öntjük (rá az málnára) és sütőbe toljuk 35-40 percig (vagy amíg nem kezd aranybarnás színt felvenni). Hűlni hagyjuk, kivesszük a formából és kész is.

Amire figyeljünk:
- Az egyenletesen elszórt málnák átrendeződhetnek a krém öntésekor.
- A sajttorta alapot mindig alacsony fordulatszámon, lassan keverjük ki, a cél csak az, hogy egynemű, homogén, krémes állagot kapjunk. Ha a tortakrémjét gyorsan verjük fel, túl sok levegő kerül bele, a teteje repedezett lesz.
- A másik oka a repedéseknek, a sajttorta túlsütése, ami viszonylag gyakran előfordul. Ugyanis a legtöbb háziasszony arra gondol, akkor jó a torta, ha a teteje enyhén megpirul – ez a sajttorta esetében nem igaz! Elég, ha a tészta megkeményedik, a sajtkrém pedig a szélén már szilárd, de a közepén még kicsit nedvesnek, nyersnek látszik. Ha óvatosan megmozgatjuk a formát, lehet, még kicsit kocsonyásan mozog is. A sajttortának ekkor lesz tökéletes állaga. Így bátran zárjuk el a sütőt, ha eléri ezt az állapotot. Viszont ne vegyük ki rögtön, hanem hagyjuk nyitott sütőajtó mellett kicsit hűlni. Amíg hűl, megszilárdul, a tészta puha lesz a nedves krémtől, és biztosan nem fog megrepedezni a torta teteje.

ENNYI :)

torta_cut.jpg

Források:

süti beállítások módosítása