"ide egyszer el kell jönni!"

BDT World Tour

BDT World Tour

Sziklakert a város szélén

2010. október 02. - Bandita6

Szerdán kihasználtam a jó időt, és a munka valamint az edzés közti felesleges 3 órát, és kirándultam egyet a Budaörs fölé magasodó "kopasz hegyek" egyikén, a Kő-hegyen. A térképen kötőjellel írják, Budaörs honlapján viszont mindenhol Kőhegyként emlegetik. Én is ezt a formát fogom átvenni, forrásom pedig a Budaörs Lexikon – Filipszky István és Grósz András munkája. A budaors.varosom.hu honlap is őket idézi.

A Budaörsöt övező hegykoszorú középpontjában felmagasodó, 235 m magas kopár hegy a Kőhegy. Anyaga dolomit, tetején szél, eső és jég formálta sziklák láthatók, melyekben barlangok találhatók. Budaörs több vallási eseménye és építménye kapcsolódik a Kőhegyhez: Passió-játékok, Kőhegyi kápolna (Mária kápolna vagy Wendler kápolna), Kereszt és Szentháromság szobor.

A Kőhegyen álló kápolnát Wendler Ferenc (1815-1897) egyszerű budaörsi istenfélő földműves építette 1855-ben. A kápolna azért lett megépítve, mert Wendler Ferencnek több alkalommal megjelent a Szűz Mária és egy alkalommal a Kőhegyen kijelentette neki, hogy: „Én vagyok a szeplőtelen fogantatás.” A többszöri jelenések után és miután egy bányaszerencsétlenség után Mária segédletével életben maradt, Wendler Ferenc elhatározta, hogy örök időkre emléket állít a Kőhegyen a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére. 1855 tavaszán rokonokkal és helyiek segítségével megkezdték a Kőhegyre felvezető út építését, majd májusban a kápolna építését, amely októberre el is készült és felszentelték a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére.

Feleségének halála után Wendler Ferenc elhatározta, hogy a kápolnáról az élete hátralevő részében megfelelően kíván gondoskodni, és a kápolna melletti sziklába egy barlangot vájt, hogy ott a kápolna közelségében élhessen.

A budaörsi Kőhegy könnyen megközelíthető a Móricz Zsigmond körtérről induló 240-es buszjárattal a Templom térig, majd a Nefelejcs utcán egy rövid sétával felfelé a hegynek és az Ó-temető után balra nyíló kis utcákon (Ostor utca, Kőszikla utca vagy Kőszirt utca) érhetjük el a hegyre felvezető kiépített biztonságos lépcsős utat. A kápolnához vezető lépcsősor 2006-ban készült el.

Mindenkinek ajánlom, akinek van néhány szabad órája, hogy kiszabaduljon a város forgatagából. Legközelebb a Kőheggyel szemközti, 314 méter magas Odvas-hegyről jelentkezem - ha sikerül megtalálnom az oda vezető utat.

Képeim megtekintéséhez KATTINTS IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://worldtour.blog.hu/api/trackback/id/tr412339548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása