"ide egyszer el kell jönni!"

BDT World Tour

BDT World Tour

Prédikálószék - Rám-szakadék gyalogtúra

2011. április 06. - Bandita6

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, a szabadba csábít a jó idő, és még mielőtt a kánikula beköszöntene, érdemes kilátogatni az éledező természetbe, és egy jó nagyot sétálni. Ehhez ajánlanék egy túraútvonalat, amelyről olyat is olvastam, hogy 4-5 óra alatt teljesíthető, de aki ki is akarja élvezni az út minden percét, az 1-2 órát még nyugodtan számoljon rá. Az össztáv kb. 15 kilométer. A haladást a saras szakaszok nehezítik meg leginkább, néhány part meglehetősen csúszós, így megfelelő cipő viselete is erősen ajánlott.

A kiindulópont Dobogókőn az Eötvös turistaház. Innen a sípálya irányába indulunk a piros háromszöggel jelölt úton, és jó sokáig le sem térünk róla. Első pihenőnek ideális hely a Király-kút, más néven Kolacsovszky-forrás (2,7 km), utána jön az első keményebb erőpróba: árkelés egy patakvölgyön. Már az ide vezető út is elég saras a vízmosások miatt, a patakvölgyből pedig körültekintéssel kell kimászni. Eddig jobbára lejtős volt az út, a patakot elhagyva viszont megkezdődik a hosszú emelkedés az Akasztó-hegyen át a Prédikálószékig (6,7 km). Pihenés közben gyönyörködhetünk a Duna-kanyar panorámájában.

Meredek, sziklás úton ereszkedünk le a Vadálló-kövek között. A változatos formájú sziklaképződmények valóban lenyűgözőek, kitűnő témául szolgálnak a fotósoknak is. Lassan aztán elfogynak a sziklák, és megérkezünk a Kaincz-forráshoz. Innen balra fordulva, a zöld jelzésen folytatjuk utunkat, és a Lukács-árkot elhagyva érjük el a Rám-szakadék alsó végét. Táblák hívják fel a figyelmet arra, hogy a tumultus és a balesetveszélyes helyzetek elkerülése végett mindenki alulról felfelé teljesítse ezt a szakaszt, ennek ellenére mégis sokan jöttek szembe. "Szerencsére" már későre járt az idő, így nem torlódtak fel sehol a turisták.

A Dömös közigazgatási területén húzódó Rám-szakadék a Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen szép, egyik leglátogatottabb és vadregényes része. A Dunántúli-középhegység legkeletibb része a Visegrádi-hegység, kb. 14-15 millió évvel ezelőtt, igen heves vulkáni tevékenység során keletkezett.

A területet évente több, mint 60 ezer kiránduló keresi fel. Főként hétvégéken az igen nagy turistaforgalom miatt problémákat okoz az, hogy a szurdokban mindkét irányban közlekednek. A kihelyezett táblák javasolják, hogy a Rám-szakadékot („zöld” turistajelzés) Dömös irányából közelítsük meg, míg az ellenkező irányban a „sárga” jelzéssel ellátott utat kövessük, a baleseti helyzeteket elkerülendő.

(Forrás: wikipedia)

A patakvölgyben, a sziklák között, korlátokon csimpaszkodva és létrákon mászkálva lassan fogynak a kilométerek (280 méter szintkülönbség), és gyorsan szalad az idő. Előbb-utóbb aztán kiérünk a szakadékból, az emelkedés azonban tovább folytatódik. A sárga jelzés vezet vissza végül az Eötvös-házig.

Néhány kedvcsináló kép ITT található.

A bejegyzés trackback címe:

https://worldtour.blog.hu/api/trackback/id/tr752805830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása