"ide egyszer el kell jönni!"

BDT World Tour

BDT World Tour

New York, New York

2009. október 20. - Bandita6

Egy nap tapasztalatai alapján szinte lehetetlen képet formálni Amerikáról, az amerikaiakról, mégis meg kell próbálni, hiszen egy tengeren túli látogatás után mindenkinek ez az első kérdése: milyen volt Amerika?

Az első, ami feltűnt, az természetesen a JFK reptéren történt. Leszállunk, tömött sorban megyünk befelé a Bevándorlási Hivatal munkatársai (ahogy ők hívják magukat: Amerika arcai. Echte jenki persze nincs köztük, mind ázsiai, spanyol ajkú, stb.) felé. Lépcsők, kanyargós folyosók. Majd' minden sarkon áll valaki, hogy terelje a tömeget az eltéveszthetetlen úton, aki nehezebb feladatok megoldására is képes, az a látogatókat (Visitors) és az amerikai állampolgárokat (US Passport) válogatja szét. Nagyon profin csinálják, de másban már nem tudnak segíteni. Ez a dolguk, erre lettek kiképezve, maradéktalanul elvégzik, de semmi extra, semmi kreativitás. És ugyanez van a tömegközlekedési eszközökön, éttermekben, szállodában. Senki nem tesz semmit, ami már más hatáskörébe tartozik, semmi átfedés. Ha valaki nem tudja megoldani a problémádat, nem töri magát, hanem megmondja, kihez fordulj. Lehet, hogy általánosítás, de 3-4 nap alatt ez csapódott le bennünk Amerikáról. Azt, hogy ezért cserébe szabadon élhetnek, vagy legalább valamiben, ami annak látszik, most ne feszegessük...

Amit fontos még megjegyezni, hogy az USA-ban

  • mindig van egy sor, amibe be kell állnod.
  • mindig van egy ventillátor, aminek hallod a hangját.

És egy tipikusan amerikai mondat, melyet a reptéri transzfer buszon mondanak be:
"Utunk 8 percig fog tartani. Álló utasainktól kitartást kérünk."

Egy nap New Yorkban

1626-ban a Manhattan sziget déli csücskén, Nieuw Amsterdam néven holland szőrmekereskedelmi állomás jött létre. Európából menekült hugenották kezdték benépesíteni a telepet, mígnem 1664-ben egy angol flotta harcok nélkül elfoglalta a várost. Ekkor lett a neve Új York, az angliai York hercegének tiszteletére. Az amerikai függetlenségi háborúban, a brooklyni (vagy Long Island-i) csatában a város jó része leégett és brit megszállás alá került 1783. november 25-éig. Ezen a napon tért vissza George Washington a városba, és vonultak ki az utolsó brit csapatok az Egyesült Államok területéről (Evacuation Day). Április 30-án a Wall Streeten található Federal Hallban zajlott Washington elnöki beiktatása. New York 1790-ig az USA fővárosa volt.

Az amerikai polgárháború során (1861-1865), bár az állam az Unióhoz tartozott, a város lakosai közül sokan a Konföderációval szimpatizáltak, részben a déli államokkal való kereskedelmi kapcsolatok, részben a kötelezővé tett katonai szolgálat miatt. Az elégedetlenség az 1863-as évben Unió-ellenes lázadást szült, mely 1200 halálos áldozatot követelt. A polgárháborút követően az európai bevándorlók száma jelentős növekedésnek indult, ekkor lett New York az Újvilágba érkező milliók első megállója, akiket 1886-tól már a Szabadság-szobor fogadott.

1874-ben, illetve 1895-ben Westchester megye déli részét (azaz Bronxot) New York megyéhez csatolták (vagyis az addig csak Manhattanből álló New York városához). 1898-ban alakult meg Nagy-New York (Greater New York) önkormányzata, miután Manhattanhez és Bronxhoz a környező megyékből leválasztva három további kerületet kapcsoltak. A II. világháború után a rohamosan növekvő gazdaság és az általa, valamint a bevándorlók és a visszatérő katonák által okozott népességnövekedés új területek beépítését tette szükségessé, főként Kelet-Queensben. Sok más amerikai városhoz hasonlóan New York is szenvedett az 1960-as évek recessziójától, ipara meggyengült, lakossága megfogyatkozott, rasszista zavargások törtek ki. Az 1970-es évekre a bűnözés által leginkább sújtott várossá vált. 1975-ben az önkormányzat a csőd szélére jutott. Az 1980-as években a Wall Street újjászületésével New York ismét a világ egyik pénzügyi központjává vált. Az 1990-es években a bűnözési statisztikák nagy mértékben javultak, és a városból elköltözők száma is csökkent, sőt most már nemcsak külföldről, de belföldről is sok itt letelepedni szándékozó érkezett.

A 2009-es New York területe 1214,4 km2, ebből 785,6 km2 szárazföld és 428,8 km2 víz (35,31%). Az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb és az amerikai kontinens harmadik legnépesebb városa. Népessége 8 158 000 fő. Budapest testvérvárosa.

(forrás most és a tovbbiakban: Wikipedia)

Egy teljes nap alatt, feszített tempóban elég sok helyre el lehet jutni Manhattan szigetén. Mi kábé reggel 8tól este 9ig értünk rá, és természetesen térképvásárlással kezdtünk, a Penn Station vasútállomáson.

Innen alig három tömbnyire található az Empire State Building, New York város jelenlegi legmagasabb, 102 emeletes, 381 méter magas épülete. Siettünk, mert 9-kor nyitott a 88. emeleten található kilátó, így még sorban állás nélkül megvehettük jegyünket, és feljuthattunk a város fölé. Ez volt igazán a második "sokkoló" élmény, ami New Yorkban ért. Az első sem sokkal korábban történt. Megérkeztünk a vonattal, kiléptünk az aluljáróból. 4-5 újságárus ordít, taxik keresztben dudálnak, az emberek hömpölyögnek, szemben a mittudomén hányadik sugárút, és két irányból sosem látott méretű felhőkarcolók magasodnak föléd. Megállsz, és elmorzsolsz egy húb***meg-et... Az Empire State Building tetején pedig innen folytatod. Szépen kirajzolódnak a sakktábla-szerű utcák, kisebb-nagyobb kupacokban felhőkarcolók tornyosulnak, alattuk csendben megbújik a 4 km hosszú Central Park, körben folyók - lélegzet-elállító. Csak amiatt sietsz lefelé, mert mindezt látni akarod közelebbről is. Meg a szél is nagyon hideg...

Empire State Building

A legenda szerint 1928-ban John Jacob Raskob megkérdezte Bill Lamb-et: „Bill, milyen magasra tudod építeni, hogy ne dőljön össze?” Raskob, egy Wall Street-i pénzügyi szakember minden kapcsolatát latba vetve teremtett elő a gazdasági világválság idején 41 millió dollárt, hogy felépülhessen a világ legmagasabb építménye. A terveket három építész, Shreve, Lamb és Harmon készítették. A telek megszerzése után 1930. január 22-én kezdődtek el a munkálatok. 3400 munkás dolgozott, főként európai bevándorlók és mohawk indiánok, hogy a torony hamarabb elkészüljön, mint a 42. utcában épülő Chrysler Building. A rohamtempóban 14 építőmunkás veszítette életét. Az épület rekordidő, alig több mint egy év alatt készült el, és 1931. május 1-jén adták át.

Az 1940-es évekig a legtöbb irodának nem akadt bérlője az épületben, ezért az Empty State Building (Üres Állami Épület) gúnynevet aggatták rá. Az évtized végén építették fel a kerítést a legfelső kilátóterasznál, mert három hét leforgása alatt öt ember kísérelt meg öngyilkosságot azzal, hogy a mélybe vetette magát. 1945. július 28-án egy B-25 Mitchell bombázó repülőgép csapódott a toronyba, 14 ember halálát okozva. 1952-ben került az antenna a torony tetejére. (Az "antennában" még egy kilátó található, aki ide is fel akar jutni, újabb jegyet kell váltania.)

Szabadság-szobor

A Szabadság-szobor New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. A rézből készült szobrot Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából, 1876-ban. A teljes magasság a talajtól a fáklya tetejéig 93 méter, beleértve a talapzatot is. Maga a szobor 46 méter magas. A szobor súlya 204 tonna. A talapzat második emeletén levő múzeum a szobor történetét mutatja be. A szobor belsejében csigalépcső vezet a koronában levő kilátóhoz, minden harmadik fordulónál pihenővel. 1916 előtt a jobb karban levő létra is nyitva volt a nagyközönség számára, de ma már csak a személyzet használhatja a fáklya világítóberendezéseinek karbantartására.

A 27 metróvonal valamelyikén könnyedén eljutottunk a Manhattan-sziget déli csücskére, ott hajóra szálltunk, és kihajóztunk a szoborhoz. Csak a hajóra sikerült jegyet venni, a korona-kilátóba aznap már nem árultak belépőt. 10 óra múlt pár perccel, a "kiárusítás" kicsit korainak tűnt, így rá is kérdeztünk, mióta nincs jegy. A válasz egyszerű volt: januárig az összes elkelt...

Wall Street

A Wall Street New York egyik utcája dél-Manhattanben, a Broadwaytől indul keleti irányba és az East Riverig fut, hossza kb. 600 m. Az Egyesült Államok gazdasági és pénzügyi erejének jelképe, neve egyet jelent a részvény- és pénzpiacokkal, annak ellenére, hogy a tőzsde bejárata ma már a keresztező Broad Streeten van. Wall Streetnek nemcsak az utcát, de a környéket, a pénzügyi negyed egy részét is szokták nevezni.

Innen pár blokknyira állt az egykori World Trade Center.

Az épületkomplexum az 1970-es években épült és egyszer már kibírt egy terrortámadást (1993. február 26.) Az Egyesült Államok legfontosabb és a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja volt, ezenkívül New York legmagasabb és az Egyesült Államok második legmagasabb épülete. A 2001. szeptember 11-i terrortámadásban az ikertornyok megsemmisültek. (A komplexum olyan hatalmas volt, hogy saját irányítószámot rendeltek hozzá (10048).)

A tornyok helyét körülkerítették és már a tragédia után közvetlenül elhatározták, hogy új, a korábbinál magasabb tornyot építenek a helyére. Később statikai és egyéb okokból úgy döntöttek, hogy lebontják a megmaradt sérült épületeket is és egy új központot építenek a helyére. A leendő Freedom Tower (Szabadság torony) megtervezésére nemzetközi pályázatot írtak ki, alapkövét 2004. július 4-én rakták le és várhatóan 2011-re készülhet el. A terület többi részén emlékparkot és egy új, nagyrészt föld alatti közlekedési csomópontot (vasúti-, metró- és buszpályaudvart) alakítanak ki. A tornyok helyét Ground Zero-nak (Nulladik szint) nevezik, jelenleg egy összefüggő, kb. 7 emelet mély gödör.

Broadway

A Broadway (angolul: széles út) egy széles sugárút New York Cityben. Annak ellenére, hogy New Yorkban több ilyen nevű utca is található, általában a Manhattan Streetet értik alatta. Ez a legrégebbi észak-déli irányú főútvonal a városban. A Broadway egy angol fordítás a holland Breede weg kifejezésre. A Broadway eredetileg egy Wickquasgeck nevű csapás volt a sűrű Manhattanen keresztül az amerikai őslakosok számára. Az ősvény össze-vissza kanyargott a mocsaras és sziklás vidéken a Manhattan sziget egész hosszúságában. Ahogy a hollandok megérkeztek, az ösvény egycsapásra a legfontosabb útvonal lett keresztül a szigeten a New Amsterdam-iak számára. A holland felfedező és vállalkozó, David de Vries említi meg először 1642-ben. A hollandoktól a "Heerestraat" nevet kapta. A Broadway és környéke mint az amerikai színjátszás központja lett világszerte ismert.

Rövid séta a Broadway-en és a környező utcákban, néhány megálló metróval, és máris a kínai és az olasz negyed határán találtuk magunkat. Chinatown és Little Italy hangulata is teljesen egyedi, a házak jóval alacsonyabbak, 5-10 emeletesek, és tucatjaival bukkannak fel a filmekből oly jól ismert, tűzlétrás homlokzatok. Szépnek nem mondanám, de egyedi. És praktikus.

Újabb rövid metrózás, és máris a Central Parkban találtuk magunkat.

Central Park

A Central Park egy 3,41 km2 (4 km x 800 m) területű nyilvános park Manhattan szívében. A parkot Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux tervezték. 1820 és 1950 között rendkívül megugrott a népesség, beépítették a szigetet lakóházakkal, felhőkarcolókkal, gyárakkal, raktárakkal és kikötőépületekkel. A lakóknak szükségük volt már egy tiszta levegőjű zöld területre; ennek először William Cullen Bryant költő, az Evening Post szerkesztője és Andrew Jackson Downing, az első amerikai parktervező adott hangot 1844-ben. Emiatt vásárolta meg New York állam 1853 nyarán ezt a területet Manhattan középnyugati részén több mint 5 millió dollárért és alakított ki rajta parkot ligetekkel, sétányokkal, tavakkal, sziklákkal és állatkerttel.

A parkot 1858-ban nyitották meg a látogatók számára. Bár nagy része természetesnek tűnik, valójában gondos tervezés eredménye, több mesterséges tó, sétány, két korcsolyapálya, egy vadaspark és több, sportolásra használható füves terület és játszótér található itt. A vándormadarak gyakran megtelepednek a parkban, ezért a madárbarátok is szeretnek itt tartózkodni. A kocogók, biciklisták és görkorcsolyázók körében népszerű a parkot körülvevő 10 km hosszú út, különösen hétvégenként és este 7 után, amikor az autóforgalom be van tiltva.

Hamarosan kezdett sötétedni, ezért épp ideje volt elindulni a fényárban úszó Times Square felé.

Times Square

A Hetedik Sugárút és a Broadway kereszteződése a 41-42-43. utca magasságában a város igazi közepe, a Times Square. terület eredeti neve Long Acre volt, majd a XIX. század közepétől Longacre Square-nek  kezdték nevezni. Ekkortájt nem volt valami jó környék, a korábban délebbre lévő Tenderloin vöröslámpás negyed fokozatosan errefelé húzódott. 1904-ben Adolph S. Ochs, a The New York Times kiadója kezdett itt új irodát építtetni az újságnak, ami 120 méteres magasságával elkészültekor a világ második legmagasabb épülete volt. 1904. április 8-án a teret az újság után Times Square-re keresztelték át.

A hely a fényes reklámoknak is köszönheti ismertségét. Ezek már a századforduló után megjelentek, az első óriás a Wrigley's rágógumi reklámja volt 1917-ben. Hogy fent maradjon a csillogás, egy helyi rendelet szerint a házakra kötelező kitenni valamilyen hirdetést.

(forrás: NYcity.blog.hu)

Tulajdonképpen a Times Square volt városnéző sétánk utolsó közös állomása. Vonatunk indulásáig szabadprogram volt, élvezhettük kicsit az esti New York forgatagát, meglestem a város, a világ leghíresebb sportcsarnokának, a Madison Square Gardennek a bejáratát, ahol épp egy New Jersey - New York NBA előszezon-mérkőzésre gyűlt a tömeg. Aztán eljött az indulás pillanata, és rengeteg élménnyel, benyomással gazdagodva kigördült vonatunk a Penn Stationről.

(Másnap autós városnézést tartottunk Washingtonban, gépünk indulása előtt. Végig esett az eső, így a séta elmaradt. A nevezetességeket kocsival közelítettük meg, majd kiugrottunk, egy-két fotó esernyő alól, és irány tovább. A galériában ezek is láthatók.)

 

Bónusz: TOP 9 dal New Yorkról

  • R.E.M.: Leaving New York
  • Frank Sinatra: New York, New York
  • Sting: Englishman in New York
  • Digable Planets: Brooklyn Sky
  • The Wombats: Moving to New York
  • U2: The hands that built Amerika
  • Fun Lovin Criminals: Kings of New York
  • Morcheeba: What New York couples fight about
  • George Benson - On Broadway

(További képek: ITT láthatók)

A végére pedig egy gól, amit valamelyik este mutogattak valamelyik sportcsatornán. Az elkövetője mindössze 9 éves...

A bejegyzés trackback címe:

https://worldtour.blog.hu/api/trackback/id/tr441463681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandita6 · http://worldtour.blog.hu 2009.10.20. 19:04:21

Vállalkozó kedvűek folytathatják az "az USA-ban mindig van egy..." és a New Yorkról szóló dalok listáit!!!

Judit Horváth 2009.10.20. 20:40:57

Szia Bandita! Köszönöm, hogy velem is megosztottad így virtuálisan az élményt.
Kerestem és én is találtam ideillő dalokat.
Cserháti Zsuzsa: New York,New York
Ella Fitzgerald: Autumn is New York
Edda: New York blues
Bee Gees? New York Mining Desaster
Nanci Griffits: GoodNight, New York
... ja és ha ez verseny, akkor még keresgélek tovább :-)

Bandita6 · http://worldtour.blog.hu 2009.10.20. 21:00:52

@Judit Horváth:
Kedves Judit!

Nem verseny, csak még van hely a készülő "Best of New York" válogatás CD-men :)

Amúgy köszönöm!

gyurissg 2009.10.20. 22:56:31

10 év alatt akkor nem sok minden változott... :-)
... és persze mindegy milyen hosszú az a sor, ők végigállják.

Még egy dal, kicsit másabb hangulatú:
doobie brothers: new york minute

Judit Horváth 2009.10.21. 12:51:58

Szia Bandita!
Újabb, talán használható adalék a best of-hoz ....
Madonna: I love New York
Black Eyed Peas: Cali to New York
5 Chinese Brothers - The Boy From New York City
Bob Dylan: Talkin’ New York
Alicia Keys: Streets Of New York
Simon & Garfunkel: Heart in New York
Onix: Walk in New York

gyurissg 2009.10.21. 21:10:24

Tegnap már késú volt, meg mostanában pelenkázás okán keveset alszom...
NEM Doobies, hanem Eagles : New York Minute

Bandita6 · http://worldtour.blog.hu 2009.12.14. 15:47:21

Így lesz TOP10 a TOP9-ből:
Deep Blue Something - Breakfast at Tiffany's

Bandita6 · http://worldtour.blog.hu 2010.02.07. 21:39:59

zene még:
Jay Z. + Alicia Keys: Empire State of Mind
süti beállítások módosítása