"ide egyszer el kell jönni!"

BDT World Tour

BDT World Tour

Két rövid bringatúra - 2.: Magyarpolány

2012. május 05. - Bandita6

Második rövid túraajánlóm jóval rövidebb, mint az első, ráadásul időben is előbb teljesítettem.

Ajkáról indultunk, Ajkarendeken át a Somló felé, de az idő rövidsége miatt csak a magyarpolányi kálváriáig tekertünk.

 

A késő barokk kálvária 1780 körül épült, majd 1855-ben megújították. Minden évben itt rendezik meg a nemzetközi hírű Polányi Passiót. Az öt, sátortetős stációban életnagyságú, festett faszobrok állnak. Ezek a fájdalmas rózsafüzér öt titkát jelenítik meg. A Kálváriára 153 lépcső vezet fel. A feljárónál áll a Fájdalmas Szűz 1901-ben emelt kőszobra, ugyanitt láthatjuk azt a keresztet, amelyet az Amerikába induló 107 polányi adományából állítottak, s ezért "amerikai keresztnek" is nevezik. Ha felkapaszkodtunk a Kálvária-dombra, akkor itt megtekinthetjük a Fájdalmas Szűz kápolnáját, melyet 1910-ben épített Weber zirci kőműves neogót stílusban. De még ennél is szebb az a látvány, mely elénk tárul a dombról: Láthatjuk a falut, a környező hegyeket, a bakonyi tájat.

(forrás: Wikipedia)

18 kilométer alatt haza is értünk, de Magyarpolány és a Somló szépsége megihletett, és össze is állítottam egy bő 60 kilométeres túrára való kört. Ajánlom mindenki, különösen Gábor és a Dróthuszárok figyelmébe :)

Az útvonal:

Ajka - Ajkarendek - Magyarpolány (Kálvária) - Somló hegy - Devecser - Kolontár - Ajka-Csingervölgy (Bányamúzeum) - Ajka


Bringatúra-terv, Ajka - Somló nagyobb térképen való megjelenítése

Remélem, ha eljutunk ide, jobb idő vár majd ránk a Somlón, mint amikor az alábbi videót készítettem:

A bejegyzés trackback címe:

https://worldtour.blog.hu/api/trackback/id/tr94490728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása